Locomotieven in Wetteren veilig getakeld

De bergingswerken van de verongelukte trein in Wetteren verlopen vlot. De drie locomotieven die zich op de sporen bevonden, zijn getakeld. Twee wagons waarin acrylnitril zat, zijn al leeggepompt. De voorbereidingen om een wagon met een ontvlambaar gas leeg te pompen, zijn aan de gang.

Chauffeurs van de NMBS zijn vanochtend begonnen met de bergingswerken van de ontspoorde trein. Uit veiligheidsoverwegingen hadden ze gasmaskers en luchtflessen bij toen ze aan boord zijn gegaan van de dubbele locomotief aan het hoofd van de ontspoorde trein. Na een grondige inspectie hebben ze de twee locomotieven weggesleept.

"De takeling is gebeurd onder begeleiding van politie en brandweer", zegt Thomas Baeken van Infrabel. "De brandweer heeft continu metingen uitgevoerd zodat onze mensen onder veilige omstandigheden konden werken."

"De politie begeleidt mee het transport, dat met een snelheid van 25 kilometer per uur gebeurt. Dit ook voor de veiligheid." Onderweg reinigt de brandweer de locomotief om er zeker van te zijn dat er geen roet of contaminatie is op de locomotief (foto links). Door het reinigen van de locomotief worden alle mogelijke schadelijke stoffen weggespoten.

Ook een derde locomotief, die uit de andere rijrichting kwam en is moeten stoppen ter hoogte van het ongeluk, is inmiddels weggesleept.

Het parket zal de dubbellocomotief, die de wagons trok, later onderzoeken om proberen te achterhalen wat de oorzaak is van het ongeluk.

Wagons eerst leeggepompt, daarna gesleept

Momenteel worden de wagons van de trein leeggepompt. In een aantal wagons zit het giftige acrylnitril en moet voorzichtig te werk gegaan worden. Die wagons zouden vandaag nog kunnen worden getakeld.

Rest nog een tankwagon van de trein, waarin een gas zit dat ontvlambaar is als het in contact komt met de lucht. Het is de bedoeling om het gas morgen uit de wagon af te fakkelen. In mensentaal betekent dat dat het gecontroleerd verbrand zal worden, een beetje zoals de vlammen op boorplatformen of in chemische bedrijven. Vandaag zijn de voorbereidingswerken daarvoor al verricht.

Meest gelezen