Sharif eist de overwinning op in Pakistan

In Pakistan eist voormalig premier Nawaz Sharif de overwinning op na de parlementsverkiezingen van vandaag. De uitslag is nog niet definitief, maar het ziet ernaar uit dat Sharif een behoorlijke voorsprong heeft op zijn belangrijkste tegenkandidaten.
AP2013
Aanhangers van cricketheld Imran Khan vieren de verkiezingsuitslag.

De absolute meerderheid zal de Moslimliga van Sharif niet halen en dus volgen vermoedelijk moeilijke coalitie-onderhandelingen.

Zoals verwacht heeft de Pakistaanse Volkspartij van president Asif Ali Zardari verloren. De weduwnaar van de vermoorde oud-premier Benazir Bhutto is al lange tijd bijzonder onpopulair. De Volkspartij zou zelfs niet op de tweede plaats komen. Die wordt wellicht ingenomen door de partij van de beroemde Imran Khan, voormalig cricketheld en nu politicus. 

De kiescampagne is -niet geheel ongebruikelijk- met heel wat geweld verlopen en ook de verkiezingsdag zelf was daarop geen uitzondering. Bij een aanslag tegen het kantoor van de seculiere ANP-partij in de havenstad Karachi zijn al zeker elf doden en tientallen gewonden gevallen. Ook in Peshawar en Quetta was de ANP het doelwit van aanslagen.

De aanslagen waren aangekondigd door de fundamentalistische taliban, een beweging die ook in Pakistan sterk staat. De taliban viseerden de seculiere ANP, maar zijn ook gekant tegen de democratie in haar geheel en staan voor een "religieuze staat", geregeerd door de sharia en niet door de inwoners.

De voorbije maand zijn er bij aanslagen en politiek geweld minstens 120 doden gevallen. Toch heeft die intimidatie niet gewerkt: vanochtend stonden er lange rijen te wachten aan de stemlokalen.

AP2013

Wellicht machtswissel in Islamabad

Het gaat om de tweede verkiezingen sinds de herinvoering van de democratie enkele jaren geleden. De eerste verkiezingen werden toen met glans gewonnen door de PPP, de Volkspartij van de vermoorde ex-premier Benazir Bhutto. Dat gebeurde toen tegen de achtergrond van de rouw voor Bhutto die tijdens de campagne werd vermoord.

Nu is dat effect uitgewerkt en volgens de polls zijn de Pakistanen de corruptie, het wanbeheer, de slechte economische toestand en de uiteenvallende infrastructuur met stroomonderbrekingen beu.

Het gevolg is dat de Moslimliga van ex-premier Nawaz Sharif wellicht de grootste partij zal worden. Sharif was de traditionele rivaal van de Bhutto-clan en de PPP. Hij was eerder al premier tussen 1990-1993 en 1997-1999 en werd telkens afgezet, of door een rechtbank of door het leger.

Die PPP van Bhutto zou volgens peilingen zelfs niet de tweede partij worden, want dat zou de Pakistan Tahriq-e-Insaf worden. Die Tahriq is vooral bekend als de partij van de populaire ex-cricketspeler Imran Khan. Die laatste herstelt in het ziekenhuis van een val van een podium enkele dagen geleden.

Hoe dan ook lijkt het er op dat de politieke kaarten in Pakistan grondig door elkaar gegooid gaan worden. Uitzonderlijk is ook dat dat deze keer op een democratische manier zal gebeuren.