Tientallen doden bij bomaanslagen in Zuid-Turkije

Bij twee bomaanslagen in Zuid-Turkije, niet ver van de grens met Syrië, zijn vandaag zeker 40 mensen omgekomen. Zo'n 100 mensen zijn gewond geraakt. De Turkse regering waarschuwt "diegenen die het geduld van Turkije willen testen". De Turkse premier kijkt naar Syrië, maar ook naar de Koerdische rebellen.

Vanmiddag werden er twee ontploffingen gemeld in de stad Reyhanli, een nabij het stadhuis en een nabij een postkantoor. Volgens de Turkse overheid zijn er daarbij 40 doden en rond de 100 gewonden gevallen. Dat heeft de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Muammer Guler op de zender NTV gezegd.

De Turkse regering is woedend en waarschuwt iedereen "om de macht van Turkije niet uit te dagen". De strijdkrachten zijn inmiddels in staat van paraatheid gebracht. Minister Guler vreest dat het Syrische conflict mogelijk de grens zal oversteken.

Vicepremier Bulent Arinc zei dat het regime van president Bashar al-Assad een van de "gebruikelijke verdachten" is. Maar Arinc wilde het onderzoek naar de bomaanslagen afwachten "vooraleer Turkije een antwoord biedt".

Reyhanli ligt in het zuiden van Turkije vlak bij de grens met Syrië. Bij het Turkse dorp zijn veel vluchtelingenkampen van Syriërs opgericht, ongeveer 300.000 Syrische vluchtelingen zouden daar hun toevlucht hebben gezocht nadat de opstand tegen het regime van Assad in maart 2011 is gestart.

Aan de overkant van de grens ligt de controle bij de Syrische rebellen. Het is niet de eerste keer dat er bomauto's ontploffen in dat deel van Turkije. In februari waren er al eens 14 doden gevallen bij een eerdere aanslag in Reyhanli.

In oktober vorig jaar vielen er vijf doden toen raketten, afgevuurd vanuit Syrië, terechtkwamen in de Turkse stad Akçakale, net over de grens. Daarop heeft de NAVO Patriot-raketten opgesteld in Zuid-Turkije om dat land te beschermen tegen raketaanvallen vanuit Syrië. Turkije is een lidstaat van de NAVO.

Enkele uren na de dubbele aanslag werd de stad opnieuw opgeschrikt door een ontploffing. Dat heeft de Turkse nieuwszender NTV bericht. De explosie deed zich voor in een wijk met appartementsblokken maar er is geen veerband met de aanslagen. Het zou gaan om een ongeval met een auto.

Of toch Koerdische aanslag?

Syrië staat bovenaan de verdachtenlijst, maar ook de Koerden staan op de lijst. Deze week zijn leden van de Koerdische rebellenbeweging PKK begonnen met hun aangekondigde terugtrekking. Ze trekken zich terug naar het noorden van Irak. De Turkse vicepremier Arinc waarschuwde dat ook de Koerden achter de twee bomaanslagen kunnen zitten.

Spanningen met Syrië nemen toe

Alhoewel niet duidelijk is wie verantwoordelijk is voor de aanslagen, zijn de relaties tussen Turkije en het Syrische regime van president Bashar al-Assad de voorbije jaren fors verslechterd. Turkije vangt tienduizenden Syrische vluchtelingen op en steunt diplomatiek de Syrische oppositie.

In het verleden legde Ankara de schuld voor enkele aanslagen in Zuid-Turkije bij de geheime diensten van het Syrische regime. Reyhanli is een overwegend soennitische stad in de zuidelijke provincie Hatay, waar veel alawieten wonen. Tot diezelfde religieuze strekking behoren ook de meeste toplui van het Syrische regime.

De Syrische burgeroorlog werpt intussen steeds meer zijn schaduw -en soms ook meer dan dat- over de buurlanden. Zo zijn er de voorbije weken behalve in Turkije ook al raketten terechtgekomen in buurland Libanon.

Ook heeft Israël de voorbije weken luchtaanvallen uitgevoerd op Syrische militaire installaties. Volgens Israël ging het om wapens die het regime van Assad wou overdragen aan de sjiitische militie Hezbollah in Libanon.