Vlaamse ondernemers vertrekken op "Vlasroute"

Vanuit Mechelen zijn achttien Vlaamse ondernemers, academici en journalisten zaterdag vertrokken op de "Vlasroute", een reis op eigen kracht over land naar China. Ze willen tijdens hun expeditie de vroegere Zijderoute even in ere herstellen en in de landen die ze doorkruisen ideeën op het vlak van onder meer economie en milieu uitwisselen. De reis krijgt de steun van de Vlaamse regering.

De "Vlasroute" is een trip van maar liefst 15.000 kilometer, die in twee delen wordt opgesplitst. Van 11 mei tot 22 juni staat er een tocht door Transkaukasië en Centraal-Azië op het programma, van 8 september tot 18 oktober is (westelijk) China aan de beurt. Minister-president Kris Peeters (CD&V) zal hen naar het einde toe vervoegen tijdens een handelsmissie naar Chengdu.

"De achttien deelnemers beseffen dat de toekomst ligt op de nieuwe wegen naar het Oosten", zei Peeters bij het uitwuiven van de deelnemers. "Zij gaan de uitdaging aan om die wegen zelf te berijden, om zelf de ontdekkingstocht aan te gaan." Volgens Peeters kan de reis zowel op economisch vlak als op het vlak van contacten tussen onderwijsinstellingen een zeer goede zaak zijn.

De "Vlasroute" is geïnspireerd op de Zijderoute, een netwerk van karavaanroutes waarlangs eeuwenlang handel werd gevoerd met China. Daarbij kwam het onvermijdelijk ook tot het uitwisselen van culturele en economische ideeën, technieken en overtuigingen. De reizigers hopen dat nu over te doen en zullen hun belevenissen documenteren op een blog.