VS, GB en Australië lanceren onderzoek naar belastingontduiking

De Amerikaanse, Britse en Australische fiscus hebben aangekondigd dat ze een grootschalig internationaal onderzoek hebben geopend op basis van uitgebreide informatie over geheime bankrekeningen in belastingparadijzen. "We gaan de fraudeurs opjagen. De boodschap is eenvoudig: als u belastingen ontduikt, zullen we u op de hielen zitten", zegt de Britse minister van Financiën George Osborne.
George Osborne

De belastingdiensten van de drie landen onthulden gisteren dat ze in het bezit zijn van een grote hoeveelheid gegevens over offshore beleggingen. "Het zou kunnen gaan om het begin van één van de grootste fiscale operaties in de geschiedenis", zo reageerde het internationale netwerk van onderzoeksjournalisten (ICIJ) dat vorige maand naam maakte met de publicatie van Offshore Leaks.

De belastingdiensten van de VS, Groot-Brittannië en Australië zouden over veel meer gegevens beschikken dan de journalisten die meer dan 100.000 offshore bankrekeningen blootlegden. De overheidsdiensten delen echter niet mee wanneer ze in het bezit zijn gekomen van de informatie. De directeur van het ICIJ, Gerard Ryle, meent dat ze "al talrijke jaren" over deze gegevens beschikken. "Het is me een raadsel waarom ze dit nu aankondigen."

Volgens de mededelingen werken het Amerikaanse International Revenue Service, de Australian Tax Office en HM Revenue & Customs al een hele tijd samen aan de analyse van de gegevens over activa in onder meer Singapore, de Kaaimaneilanden, de Cookeilanden en de Britse Maagdeneilanden. Volgens de Britse fiscus zijn al meer dan 100 identificaties verricht van rijke particulieren en bedrijven die complexe offshore structuren uittekenden om activa weg te moffelen.

De publieke ophef rond Offshore Leaks en de begrotingsproblemen in het westen hebben regeringen aangespoord om actiever op zoek te gaan naar verduisterd geld. De ministers van Financiën van de G20 lanceerden vorige maand in Washington een oproep aan de internationale gemeenschap om over te gaan tot de automatische uitwisseling van gegevens, wat banken overal ter wereld zou verplichten om informatie over belastingplichtigen door te spelen aan het betrokken land.