Wagner-opera "Tannhäuser" geschrapt wegens naziscènes

De moderne versie van Richard Wagners opera "Tannhäuser" zal niet meer worden opgevoerd in het theater van Düsseldorf. De versie bevat immers enkele naziscènes, die al heel wat controverse veroorzaakt hebben. Producer Burkhard Kosminski weigert de meest omstreden passages aan te passen.
AP2013

Het herwerkte stuk van Wagner speelt zich niet af op de mythische Venusberg, maar wel tijdens de Holocaust. Zo is er een scène te zien met imitatiegaskamers en valse rook. Ook wordt in een bepaalde scène een familie verplicht om zich kaal te scheren en uit te kleden. Vervolgens worden ze neergeschoten.

Beide scènes verwijzen naar de behandeling van Joden door de nazi's. Sommige toeschouwers verlieten vorige week zaterdag bij de première geschokt de zaal, anderen hadden medische hulp nodig. Er klonk ook boegeroep.

"Tannhäuser" wordt in Düsseldorf nu alleen nog uitgevoerd in de orkestrale versie, zonder de toneelenscenering. Dat heeft de artistieke leiding van de Rheinoper in de West-Duitse stad beslist.

Componist Richard Wagner blijft controversieel in Duitsland wegens zijn antisemitische opvattingen. Hitler was een groot bewonderaar van zijn muziek. In Israël zijn uitvoeringen van Wagner nog steeds verboden.