"Expedition to the end of the world" bekroond op Docville

De documentaire "Expedition to the end of the world" van de Deen Daniel Dencik heeft gisteren tijdens de slotavond van het Internationaal Documentaire Festival Docville in Leuven de CANVAS juryprijs gewonnen voor de beste internationale documentaire.

"Expedition to the end of the world", de winnaar van de juryprijs voor de beste internationale documentaire, vertelt het verhaal van een avontuurlijke boottocht van een aantal wetenschappers en kunstenaars naar de smeltende ijslandschappen rond Groenland. De documentairemaker Daniel Dencik, die eerder voornamelijk actief was als monteur van films, is al de derde Deense winnaar op Docville.

De juryprijs voor beste Belgische documentaire ging naar Liesbeth De Ceulaer, met haar "visueel erg knappe film die zich afspeelt in het Amerikaanse Redwood Forest, waar industrialisering en verstedelijking deze fragiele biotoop ernstig bedreigen".

In de categorie "Weten & Geweten" ging de eerste prijs naar "A river changes course" van de Amerikaans-Cambodjaanse regisseuse Kalyanee Mam. De film, die handelt over de vernietigende gevolgen van de globalisering en de oprukkende verstedelijking op het Cambodjaanse platteland, won enkele maanden geleden ook al de Grand Jury Prize op het Amerikaanse Sundance Film Festival.

"Docville was opnieuw een schot in de roos", klinkt het in een persbericht. Het festival is inmiddels een gevestigde waarde in Leuven en noteerde ook dit jaar een erg mooie opkomst en een grote buitenlandse belangstelling. Volgend jaar viert Docville zijn tienjarig bestaan. Het documentairefestival vindt dan plaats van 2 tot 10 mei.