"Laat de tranen maar rollen. U heeft het verdiend"

"X factor" en "Idool" bestonden nog niet, toch had het Nederlands-Limburgse dorpje Schaesberg in 1965 al zijn eigen talentenjacht. In dat jaar won daar een kleine jongen -hij was pas 10- met een liedje dat eigenlijk een vertaling was van een Italiaanse schlager uit 1938. Het kwam een muziekproducent ter ore en het liedje werd op plaat gezet. In oktober 1967 werd het plaatje op het Nederlandse en Vlaamse publiek losgelaten. "Mama, je bent de liefste van de hele wereld" van tienersterretje Heintje liet sedertdien geen enkele moeder onberoerd. Ook nu gaan de woorden nog altijd recht naar het hart, zeker op deze Moederdag.

In alle kinderlijke eenvoud bezingt Hendrik Simons -zijn echte naam- de liefde voor zijn moeder, die niet moet vrezen dat hij haar ooit in de steek laat. Want, "Als je dan soms alleen zult zijn, kom dan bij mij in mijn huis".

Door de wereldhit werd Heintje als snel "de zoon van alle moeders" genoemd. Simons op VPRO in 2003: "Ik denk dat vele ouders mij als voorbeeld zagen. Bovendien, zonder op te scheppen, vermoed ik dat ik een fantastisch mooie stem gehad heb. En dat die stem toch wel iets speciaals was. En misschien was er een behoefte aan zo iemand, een tegenpool van die wilde tijd toen, met The Rolling Stones en The Beatles."

De reacties op YouTube tonen ook nu nog dat het nummer, en dan vooral de tekst, niets aan impact verloren heeft. Met reacties als "Mijn mam is de liefste van de hele wereld, alhoewel we weinig contact hebben hou ik ontzettend veel van haar." Of "Mijn moeder is in 2008 heengegaan op 85-jarige leeftijd. Sindsdien krijg ik altijd tranen in mijn ogen als ik dit hoor."

Mochten uw balorige kinderen u vandaag toch niet de waardering gegeven hebben die u verdient, zet dan nu die koptelefoon op en laat u meevoeren op deze stroom van emotie:

lees ook