"Parlementaire druk voor evaluatie is nodig"

Er is druk nodig van het parlement zodat er snel een evaluatie komt van de ramp in Wetteren. Dat zei Renaat Landuyt (SP.A), burgemeester van Brugge en Kamerlid in "De zevende dag". Hij vindt ook dat men niet moet wachten op het einde van de crisis om al een eerste evaluatie te maken, zoals de burgemeester van Wichelen, Kenneth Taylor (SAMEN), vraagt.

De afgelopen dagen is er veel kritiek gegeven op de communicatie over de treinramp in Wetteren, kritiek in het algemeen, maar ook specifiek op gouverneur Jan Briers die het gezicht is van de ramp. Die kritiekw aas ook te horen in het debat in "De zevende dag". 

"Het geeft weinig vertrouwen als de feiten en de communicatie niet overeenstemmen", zegt Kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen, op foto rechts). "Eerst zegt men: er is geen gevaar voor de volksgezondheid. Dan is er toch een dode gevallen. Zo is het moeilijk voor mensen om vertrouwen te krijgen in de communicatie."

Van Hecke pleit voor een rampencommissie die een analyse maakt van rampen. "Nu bestaat het orgaan DVIS, maar van de 6 ongevallen die er intussen gebeurd zijn, is er nog geen enkel rapport verschenen."

Landuyt treedt hem daarin bij. "Er is parlementaire druk nodig. Het parlement moet een beperkte groep experten aanstellen die een rapport moet maken. Niet om een schuldige aan te wijzen, maar om de situatie te analyseren en aan te geven wat had moeten gebeuren."

"Crisis niet beginnen te prevalueren"

Landuyt vindt ook dat nu al een eerste evaluatie kan gebeuren, hoewel de ramp in Wetteren nog niet onder controle is. "Niemand benijdt de plaats van de gouverneur, maar je moet niet wachten tot de crisis voorbij is om er lessen uit te trekken. De les die ik voor mezelf alvast trek, is dat ik niet om het uur zou communiceren. wel op geregelde tijdstippen. Je moet willen zien dat in een tijd waar media ons onder druk zetten, we ons anders moeten wapenen tegen die druk."

Burgemeester Kenneth Taylor (SAMEN, foto links) van Wichelen, een van de betrokken gemeenten, is het daar niet mee eens. "Men is bijna een nieuw woord gaan uitvinden in Van Dale: prevalueren in plaats van evalueren. Dat is de crisis evalueren nog voor die voorbij is."

"Alle mensen in de crisiscel hebben hun uiterste best gedaan om alles op een goede manier aan te pakken." Taylor vindt het ook ergerlijk dat gouverneur Briers vaak geviseerd wordt bij de kritiek en zegt dat de gouverneur en de betrokken burgemeesters zijn bijgestaan door topexperten. "We waren omringd met de juiste mensen over elk onderdeel van de crisis. We hadden altijd de juiste informatie en hulpverlening. (...) Er hebben zich wel onvoorspelbare zaken voorgedaan, waardoor nieuwe evaluaties en evacuaties nodig waren."

Burgemeester Christophe D'haese van Aalst (N-VA) treedt Taylor bij en geeft het parlement een veeg uit de pan. "Het is makkelijk om met een verrekijker vanuit het parlement te kijken naar Wetteren. De gouverneur zit in een lastige positie. Men schiet op de man, maar ik verdedig hem."