Ammoniaklek in koelsysteem van ISS lijkt gedicht

De astronauten Tom Marshbum en Chris Cassidy hebben een ruimtewandeling gemaakt om het ammoniaklek in het koelsysteem van het International Space Station (ISS) te dichten. Een niet geplande ruimtewandeling komt zelden voor.
NASA2010

Donderdag had de bemanning vastgesteld dat er witte vlokken ammoniak rond het station dreven. De ammoniak lekte uit een van de koelsystemen, die gebruikt worden om de stoomkringen te koelen waardoor de elektriciteit van de zonnepanelen loopt.

De missie om het lek te herstellen heeft ruim 5 uur geduurd. Marshbum en Cassidy hebben een defecte pomp vervangen door een nieuwe pomp. Toch zal er nog een tijd gecontroleerd moeten worden of met de vervanging van de pomp nu ook het lek van de baan is. Het is nog niet duidelijk hoe het lek veroorzaakt werd.

De NASA benadrukt dat het lek de veiligheid van de crew nooit in gevaar gebracht heeft. Momenteel zijn er zes ruimtevaarders aan boord van het ISS. Marshum was sinds december in het ISS. Hij keert morgen terug naar de aarde. Cassidy is nog maar een maand in het ISS. In 2009 maakte het duo op dezelfde plek ook al eens een ruimtewandeling.