Belgen bereiken halve finale Koningin Elisabethwedstrijd

De twee Belgische kandidaten Yannick Van de Velde en Stephanie Proot gaan door naar de halve finale van de Koningin Elisabethwedstrijd. Dat maakte juryvoorzitter Arie Van Lysebeth afgelopen nacht bekend.

Vanaf morgen nemen 24 veelbelovende pianisten het tegen elkaar op in de halve finale van de Koningin Elisabethwedstrijd, onder wie onze landgenoten Yannick Van de Velde (foto boven) en Stéphanie Proot.

Stéphanie Proot (foto in tekst) werd in 2010 al eens geselecteerd voor de Koningin Elisabethwedstrijd, maar ze haalde de halve finale toen niet. "Ik ben blij dat ik nu de stap wel heb kunnen nemen", zegt ze. "Nu kan ik met een meer ontspannen gevoel verder in de wedstrijd."

Ook Yannick Van de Velde is tevreden, maar toch is er voor hem ook minder goed nieuws. "Ik moet morgen alweer aan de bak, dus ik heb geen dag om even te bekomen", klinkt het.

Naast de twee Belgen overleefden ook onder meer vijf Koreanen, vier Chinezen, drie Russen en twee Amerikanen de eerste ronde van het vermaarde concours.

Elke deelnemer moet volgende week een recital vertolken en een concerto van Mozart spelen met het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, al voor de tweede keer onder leiding van Michael Hofstetter.

Op zaterdag 18 mei wordt de halve finale in Flagey afgerond en worden de twaalf finalisten bekendgemaakt. De finaleweek van de Koningin Elisabethwedstrijd vindt plaats van 27 mei tot 1 juni in Bozar.