Belgische generaal wordt nieuwe commandant Eurocorps

De Belgische generaal Guy Buchsenschmidt neemt op 28 juni het commando over van het Eurocorps. Vanuit het hoofdkwartier in Straatsburg, zal hij de leiding nemen van Duitse, Franse, Belgische, Spaanse en Luxemburgse militairen. Dat is uit verschillende bronnen vernomen.

Buchsenschmidt is 57 jaar en sinds juni 2011 stafchef van het Eurocorps, de "nummer drie" van het korps. Hij volgt de Franse generaal Olivier de Bavinchove op. Om de twee jaar wordt de leiding over het korps aan een ander generaal gegeven. Normaal krijgt Buchsenschmidt voor de duur van zijn mandaat tijdelijk de graad van luitenant-generaal.

Het Eurocorps is een snelle reactiemacht van in theorie tot 60.000 man die ter beschikking staat van de NAVO en de Europese Unie, en is ontsproten uit de Frans-Duitse brigade, op initiatief van de Franse president François Mitterrand en de Duitse bondskanselier Helmut Kohl van mei 1992.

Het korps is inzetbaar bij internationale operaties. Zo heeft het Eurocorps deelgenomen aan SFOR in Bosnië en Herzegovina in 2000, aan het ISAF in Afghanistan in 2004-2005 en de missie in Afghanistan vorig jaar.

Generaal Buchsenschmidt wordt de derde Belgische commandant na Léo Van Den Bosch (1997-1999) en Charles-Henri Delcour (2005-2007) die de leiding neemt over het Eurocorps.