Boze Bulgaren kiezen een nieuw parlement

In Bulgarije worden vandaag parlementsverkiezingen gehouden. De kiezers van het EU-land zijn bijzonder ontevreden over de armoede en de corruptie.
AP2013

Op dit ogenblik wordt Bulgarije geregeerd door een regering van technocraten nadat eerder de conservatieve premier Boiko Borisov de laan was uitgestuurd.

In de peilingen ligt de GERB van Borisov nek-aan-nek met de PSB, de socialistische partij, ook bekend als die van de ex-communisten. Geen van beide partijen zou evenwel een absolute meerderheid behalen.

Daarom is het uitkijken naar de kleintjes en dat zijn in dit geval de PDL, de partij van de Turkse minderheid, de racistische Ataka en de nieuwe centrumpartij van gewezen EU-commissaris Meglena Kuneva (Bulgarije voor de Burgers).

De verkiezingen vinden plaats tegen de achtergrond van armoede en corruptie en een bevolking die beide beu is. Er is ook groot wantrouwen nadat eerder 350.000 verdachte stembiljetten werden ontdekt in een drukkerij. Daarom hebben de oppositiepartijen waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) gevraagd om een oogje in het zeil te houden.

Bulgarije is een van de armste landen van de EU en heeft de overgang van communisme naar democratie en vrije markt nooit echt verteerd. Er wonen 7 miljoen mensen, waarvan er 13,5% werkloos zijn. De economie is weinig concurrentieel en het land heeft weinig inkomsten behalve van de teelt en uitvoer van tabak en lavendelolie voor parfums. Sinds 2007 is het land lid van de Europese Unie.