Centrumrechts wint verkiezingen in Bulgarije

In Bulgarije heeft centrumrechts de parlementsverkiezingen gewonnen. Met 69 procent van de stemmen geteld haalt de vroegere regeringspartij GERB 31,4 procent van de stemmen. Dat betekent dat de vroegere premier van GERB, Boiko Borisov, waarschijnlijk een coalitie zal moeten vormen.
Oud-premier Boiko Borisov zal waarschijnlijk een coalitie moeten vormen.

Bij de vorige parlementsverkiezingen, vier jaar geleden, haalde GERB nog 40 procent van de stemmen, maar het resultaat dat de partij nu haalt, is toch opmerkelijk. De regering van premier Borisov moest immers in februari aftreden na protesten tegen fraude en de levensduurte. Sindsdien wordt Bulgarije geregeerd door een regering van technocraten.

De belangrijkste uitdager, de socialistische partij, haalt 27,3 procent van de stemmen. De partij van de etnische Turken strandt op 9,2 procent, het nationalistische Attack op 7,6 procent.

De nieuwe Bulgaarse regering moet de corruptie aanpakken, de werkloosheid verminderen en de armoede te lijf gaan. Bulgarije is het armste land van de Europese Unie.

Protest

Meteen na de bekendmaking van de exitpolls, gisteravond, trokken betogers de straten van hoofdstad Sofia op. Ze blokkeerden de belangrijkste winkelstraat. Er werd met flessen naar de politie voor het Cultuurpaleis gegooid. Daar zijn politici, sociologen en journalisten verzameld voor de eerste persconferentie na de verkiezingen.

Er was al twijfel over het eerlijke verloop van de stembusgang, nadat 350.000 valse stembiljetten waren gevonden.