Dedecker ontkent, maar "sluit niets uit" inzake N-VA

Het blijft gissen of er nu al dan niet toenadering komt tussen de N-VA en Jean-Marie Dedecker. Die laatste sluit niets of bijna niets uit in de politiek.

De voorbije weken deed een hardnekkig gerucht de ronde dat Jean-Marie Dedecker (LDD) bij de verkiezingen van volgend jaar op een lijst van de N-VA zou prijken in West-Vlaanderen.

In "De zevende dag" op Eén ontkende Dedecker met klem dat er daarover gepraat is met de N-VA. Hij draaide de rollen om en zei dat de journalisten daarover blijven speculeren terwijl er -niet toevallig volgens hem- geruchten verspreid werden uit angst dat hij naar de N-VA zou stappen.

De LDD is volgens Dedecker springlevend en zal in 2014 deelnemen aan de verkiezingen. De partij is financieel ook gezond, al moet ze het doen met overheidsdotaties, aldus Dedecker.

Wel is 80 tot 90% van het programma identiek aan dat van de N-VA en op de vraag of hij zou toehappen als hij een aanbod tot samenwerking kreeg van die partij, antwoordde Dedecker dat hij niets uitsluit in de politiek, ook geen lijst of kartel met de N-VA.

Een zaak kan evenwel stokken in de wielen van LDD steken, namelijk dat de politieke onschendbaarheid van Dedecker volgende week opgeheven wordt in een zaak rond de privédetective die hij achter Karel De Gucht (Open VLD) aan gestuurd heeft. Als Dedecker veroordeeld wordt, kan hij wellicht een tijdlang geen politiek mandaat meer uitoefenen.