Hinder door staking bij bagage-afhandelaar Swissport

Op de luchthaven van Zaventem is er hinder door een staking bij bagage-afhandelaar Swissport. De 1.500 arbeiders hebben het werk neergelegd omdat ze de werkdruk te hoog vinden. De gevolgen van de staking kunnen tot morgen voelbaar zijn.

Volgens Roger Collin (foto in tekst) van de socialistische vakbond ABVV leeft de directie van Swissport eerdere akkoorden niet na. "In eerste instantie gaat het over de akkoorden over de werkdruk. De hoeveelheid bagage die hier moet gelost en geladen worden, is ongelofelijk hoog. We kunnen de klanten geen goede service meer bieden en dat vinden wij spijtig."

"Ik kan niet in een glazen bol kijken, maar mijn gevoel zegt me dat de vliegtuigen vandaag wel zullen vertrekken, maar zonder bagage of met te weinig bagage", aldus Collin nog. "Wie in Brussel aankomt, zal lang op zijn bagage moeten wachten of ze niet hebben. Ik denk dat de mensen die morgen zouden moeten beginnen ook spontaan het werk zullen neerleggen."

Morgen is er overleg gepland met de directie. De directie zegt dat een sociale vrede voor twee weken was afgesproken en dat die nu opgeblazen is. De staking duurt nog zeker de hele avond en mogelijk wordt er ook morgenvroeg nog geen bagage behandeld.

Swissport is de grootste bagage-afhandelaar en de maatschappij die de bagage lost en laadt voor onder meer Brussels Airlines.