Hoger loon voor Bengalese textielarbeiders

In Bangladesh is een commissie aangesteld die het minimumsalaris voor textielarbeiders moet verhogen. Dat heeft de minister van Textiel vandaag gezegd. De voorbije maanden vonden in de textielsector, de belangrijkste van het land, verschillende ongevallen plaats. Het ergste, een tweetal weken geleden, eiste al meer dan 1.100 mensenlevens.

"Er is een commissie van experts aangesteld die de kwestie van het minimumloon voor textielarbeiders moet bestuderen", zo zei de minister van Textiel. "Die commissie komt er naar aanleiding van de vraag van de arbeiders om hun lonen te verhogen." In de commissie zitten afgevaardigden van vakbonden en fabriekseigenaren.

Een Bengalese textielarbeider verdient per maand 40 dollar. "Er bestaat geen twijfel over dat de salarissen verhoogd zullen worden", aldus de minister. Hij voegde eraan toe dat de regering de stijgende levensduurte ook in overweging heeft genomen.

Het dodental van de instorting van een fabriek in een voorstad van Dhaka is intussen al opgelopen tot 1.126. Vorige week heeft de regering een inspectieplan aangekondigd voor de duizenden textielfabrieken die het land telt. Die inspectie is ingegeven door de vrees dat westerse merken het land de rug zullen toekeren vanwege de vele dodelijke ongevallen. Afgelopen donderdag nog eiste een brand in een fabriek acht levens.