Nieuw bodemonderzoek bij spoorweg in Wetteren

In Wetteren is vanmorgen een nieuw bodemonderzoek uitgevoerd aan de spoorwegberm, dat meer duidelijkheid moet brengen over de sanering en de timing van de herstellingswerken. Dat zegt woordvoerder Frédéric Petit van Infrabel.

Woensdag werd al een eerste bodemonderzoek uitgevoerd door de OVAM. Toen werden vier grondwaterstalen en zestien bodemstalen genomen op een afstand van 100 meter ten zuidwesten tot 1 km ten noordoosten van het ongeval, en werd geen verontreiniging vastgesteld.

"De bodemexperten zijn rond 8.30 uur ter plaatse gekomen en namen stalen van de ondergrond, het grondwater en het beekslib", zegt Petit. "Ze bevonden zich binnen de perimeter van 250 meter en namen stalen van de spoorwegberm aan de noordzijde en aan de zuidkant ter hoogte van de vijverbeek. Het bodemonderzoek zal ons een indicatie geven over het latere bodemsaneringsplan en de planning van de herstellingswerken."

Infrabel zal vandaag voornamelijk voorbereidingswerken uitvoeren voor de takel-, grond- en verknippingswerken die volgende week plaatsvinden. "Als alles volgens plan verloopt, kunnen we maandag de wagons 8 tot 12, die intact gebleven zijn, wegslepen", zegt Petit. Die wagons worden naar Schaarbeek gebracht en kunnen ook nog verder onderzocht worden door het parket.

Meest gelezen