Ontvoerde VN-waarnemers op de Golan zijn vrij

In Syrië heeft een rebellengroep vier Filipijnse VN-blauwhelmen vrijgelaten. Die waren enkele dagen geleden ontvoerd in de gedemilitariseerde zone op de Golanhoogvlakte.

De vier Filipijnse militairen maken deel uit van de UNDOF, de VN-vredesmacht die toekijkt op het bestand dat na de oorlog van 1973 is afgesloten tussen Israël en Syrië.

Ze voerden een patrouille uit in de smalle gedemilitariseerde zone die beide strijdmachten scheidt toen ze dinsdag door een groep gewapende mannen werden gevangen genomen. Ze zijn daarop naar Syrië gebracht en enkele dagen lang werd niets meer van hen vernomen. Wellicht werden ze vastgehouden door Syrische rebellen.

Volgens de Arabische tv-zender al-Jazeerah zijn de vier militairen nu vrijgelaten. Ze zijn intussen in Israël aangekomen. 

Het is niet de eerste keer dat VN-waarnemers op de Golan worden vastgehouden door Syrische rebellen. Telkens worden die wel vrij snel ongedeerd vrijgelaten.

Erger is dat de Syrische burgeroorlog steeds meer voor spanningen zorgt op de Golan. Er is al enkele keren over en weer geschoten en de voorbije weken heeft Israël enkele militaire doelwitten in Syrië gebombardeerd. Volgens Israël gaat het om wapentuig dat het regime van Assad wou overdragen aan de sjiitische militie Hezbollah in Libanon.