Paus Franciscus verklaart voor het eerst mensen heilig

Voor de eerste keer in zijn pontificaat heeft paus Franciscus mensen heilig verklaard. De keuze was wel al gemaakt door zijn voorganger Benedictus XVI.
AP2013

Paus Franciscus deed de heiligverklaringen tijdens een plechtigheid in het Vaticaan die door 70.000 mensen werd bijgewoond. Het is de eerste keer dat de paus dat doet, maar de keuze van de nieuwe heiligen was in februari al gemaakt door zijn voorganger Benedictus XVI.

Opvallende nieuwe heiligen zijn de 813 "martelaren van Otranto" met onder hen de Italiaan Antonio Primaldo. Die werden in 1480 tijdens de kortstondige Turks-Ottomaanse bezetting van het Italiaanse stadje Otranto vermoord omdat ze weigerden om zich te bekeren tot de islam.

Volgens het Vaticaan is die heiligverklaring niet bedoeld om de islam in een slecht daglicht te stellen, maar moet die in de historische context worden bekeken. Wel riep de paus op om "kwaad met goed" te beantwoorden en tegelijk vroeg hij God om de christenen die in de wereld vervolgd worden, te ondersteunen.

Naast de martelaren van Otranto werd ook de Mexicaanse Maria Guadelupe Garcia Zavala (eerste foto in tekst) heilig verklaard. Tijdens de vervolgingen van het katholicisme in de jaren 20 hielp zij onderdak bieden aan vervolgde geestelijken.

Ook de Colombiaanse Laura de Santa Catarina da Siena Montoya y Upeguila (tweede foto in tekst) wordt heilig verklaard. Zij trok honderd jaar geleden met ezels het oerwoud in om de inboorlingen te bekeren. Het is de eerste heilige uit het Zuid-Amerikaanse land.