Turkije pakt negen verdachten van aanslagen op

In Turkije zijn negen mannen opgepakt die verdacht worden van de bloedige bomaanslagen van gisteren. Ankara wijst het Syrische regime met de vinger. Wereldwijd wordt negatief gereageerd na de serie bloedige bomaanslagen van gisteren in de Zuid-Turkse stad Reyhanli.
AP2013

Bij drie bomaanslagen in Reyhanli zijn gisteren 46 mensen omgekomen en vielen er tientallen gewonden. In de stad werd een ravage aangericht, onder meer nabij het stadhuis en een postkantoor.

Volgens de Turkse overheid zijn nu negen verdachten opgepakt onder wie het vermoedelijke brein achter de aanslag. Ze zouden allen de Turkse nationaliteit hebben, maar toch acht Ankara de Syrische geheime diensten verantwoordelijk als opdrachtgever van de aanslagen.

Syrië ontkent intussen dat het achter de aanslagen zou zitten en verwijt op zijn beurt Turkije "valse beschuldigingen". Damascus zegt ook dat Turkije verantwoordelijk is voor het geweld in Syrië omdat Ankara soennitische rebellen zou steunen die banden hebben met terreurorganisaties zoals Al Qaeda.

Intussen stijgen de spanningen in de getroffen stad Reyhanli. Veel Turkse inwoners zijn woedend op de Syrische vluchtelingen en verwijten hen dat ze het conflict het land binnenbrengen. Er is dan ook betoogd voor het vertrek van de vluchtelingen en er zijn auto's van Syriërs beschadigd.

AP2013

VN, VS en NAVO achter Turkije

In een mededeling heeft VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zijn afkeer uitgesproken "voor alle daden van terrorisme". Volgens Ban rechtvaardigt geen enkel doel aanvallen op burgers en hij hoopt dat de daders snel berecht worden.

NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen noemt de aanslagen "verachtelijk" en hamert op de solidariteit binnen het Atlantisch bondgenootschap. Turkije maakt deel uit van de NAVO. Na een beschieting vanuit Syrië eind vorig jaar wordt de zuidgrens van Turkije beschermd door Patriot-antiraketsystemen van de NAVO.

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zegt dat de aanslagen niet enkel Turkije, maar ook de VS persoonlijk raken door de nauwe relatie tussen beide landen.

De aanslagen kwamen kort nadat de Turkse premier Tayyip Erdogan had opgeroepen om een no-flyzone op te leggen boven Syrië. De VS zou de leiding moeten nemen van die operatie. Erdogan zal op 16 mei een bezoek brengen aan VS-president Barack Obama.

De VS staat niet te trappelen om tussenbeide te komen in Syrië, maar nu de oorlog in een impasse is geraakt en het geweld steeds meer dreigt uit te breiden naar de rest van de regio, is een buitenlandse militaire interventie niet langer uit te sluiten.