Tweede man besmet met coronavirus in Frankrijk

In Frankrijk is een tweede man besmet geraakt met het nieuwe type van het coronavirus, waartoe ook het SARS-virus behoort. Dat heeft het Franse ministerie van Volksgezondheid bevestigd.

Het gaat volgens het ministerie om een man die in het ziekenhuis van Valenciennes gedurende enkele dagen de kamer deelde met een intussen overleden patiënt bij wie de besmetting op dat moment nog niet was vastgesteld. Die overleden patiënt was een 65-jarige man die besmet raakte tijdens een reis naar de Verenigde Arabische Emiraten.

Het nieuwe virus, nCoV in het medische jargon, werd vorig jaar ontdekt. Wereldwijd zijn er intussen ruim dertig besmettingen gesignaleerd, voornamelijk in de Golfstaten. In Europa werd het virus eerder al aangetroffen in Groot-Brittannië en Duitsland.

Het virus eiste tot dusver achttien mensenlevens. "We kennen op dit moment 34 gevallen, maar meer dan de helft van die gevallen was wel dodelijk", zegt viroloog Marc Van Ranst. "Het is een geluk dat dit virus moeilijk van mens tot mens overdraagbaar is."