Voedsel uit de tuin mag weer op tafel in Wetteren

In Wetteren mogen levensmiddelen die geteeld zijn in de tuinen in de zone van 250 tot 1.000 meter van de plaats van de ramp, opnieuw gegeten worden. Dat heeft de Oost-Vlaamse gouverneur Jan Briers gemeld. Met het regenwater moet wel nog voorzichtig omgesprongen worden.

"We hebben goed nieuws van het Voedselagentschap", zegt Briers. "Uit een tweede reeks monsters van gras, melk, maïs en eieren in de zone van 250 tot 1.000 meter blijkt dat alle resultaten gunstig zijn. Er werd nergens acrylnitril of cyanide gevonden. Er is geen reden meer om consumptie van levensmiddelen geteeld in de tuinen in die zone af te raden. Groenten en fruit moeten wel zoals altijd goed gewassen worden met drinkbaar water."

Met regenwater moet wel nog voorzichtig omgesprongen worden, meldt Briers. "De resultaten van het opgevangen regenwater in die perimeter waren lichtjes positief. Daarom raadt het Voedselagentschap af om planten, fruit en groenten te besproeien met regenwater dat sinds het begin van de ramp is opgevangen. Het wordt ook afgeraden dieren hiervan water te geven. Het Voedselagentschap zal binnen afzienbare tijd een nieuwe monsterafname doen specifiek gericht op het regenwater."

Bewoners moeten hun grasmaaisel ook niet meer apart naar het containerpark brengen, zegt Briers. "We vragen aan de inwoners ook om hun huizen nog altijd te ontluchten. Ik wil ook de middenstand geruststellen. De Acaciastraat (waar de operationele commandopost zich bevindt) zal zo vlug mogelijk voor een groot deel vrijgeven worden. Dinsdag om 20 uur volgt opnieuw een ontmoeting op het voetbalveld in Wetteren (zaal Dasseveld van voetbalclub Standaard Wetteren), specifiek voor de handelaars."