Volgend jaar meer mobiele telefoons dan mensen op aarde

Begin volgend jaar zal de wereld meer mobiele telefoons dan mensen tellen. Dat voorspelt een gespecialiseerd VN-agentschap in een rapport.

Momenteel leven er zo'n 7,1 miljard mensen op de wereld. De teller van het aantal geregistreerde gsm-abonnementen staat intussen op 6,8 miljard. Volgens een rapport van de International Telecoms Union (ITU) zal het aantal abonnementen begin 2014 het aantal mensen overstijgen.

Nu al zijn er in sommige werelddelen meer gsm's dan mensen. Het Gemenebest van Onafhankelijke Staten, de alliantie van vroegere Sovjetlanden, heeft het hoogste aantal mobiele telefoons per inwoner: gemiddeld 1,7 mobiele telefoons per inwoner. Afrika bengelt onderaan met 63 abonnementen per 100 inwoners.

De toegang tot internet is nog niet zo sterk verspreid. Bijna 40 procent van de wereldbevolking is online, zo blijkt uit het rapport van het VN-agentschap in Genève. Europa geeft de toon aan met een penetratiegraad van 75 procent. Ook in deze rangschikking bengelt Afrika onderaan, met 16 procent.

De ITU beklemtoont het belang van mobiele telefoons en internettoegang voor de ontwikkeling van armere werelddelen. "De mobiele revolutie geeft mensen in ontwikkelingslanden macht, door hen ICT-toepassingen op het vlak van onderwijs, gezondheid, bankieren, milieu en zakendoen aan te reiken", zegt directeur Brahima Sanou op de website van de Britse openbare omroep BBC.