Nieuwe bankbiljetten 5 euro niet overal aanvaard

Het nieuwe biljet van 5 euro wordt niet overal aanvaard. Sommige handelaars weigeren het biljet omdat hun controle-apparatuur aangeeft dat het vals is. Ook sommige automatische kassa's in parkeergarages aanvaarden het bankbiljet niet.

Volgens de Nationale Bank ligt de fout bij de software van de apparaten van de handelaars. Die is niet overal op tijd aangepast.

"Bij de banken is alles onder controle", aldus Marc Vanvooren, hoofdkassier van de Nationale Bank. "Die zijn eind 2011 al op de hoogte gesteld en hebben alles tijdig kunnen aanpassen."

Het nieuwe biljet van 5 euro is begin deze maand in omloop gebracht. "Volgende week zullen alle problemen wel van de baan zijn", zegt de Nationale Bank. "Dit is alleszins een les voor de vernieuwing van de andere biljetten, de komende jaren."

Meest gelezen