Takelen van de wagons verloopt moeizaam

In Wetteren is met 5 uur vertraging begonnen aan de takelwerken van de achterste 6 wagons van de verongelukte trein. Pas rond 22 uur zijn de wagons aangekomen in Dendermonde.

Om 14 uur zouden de achterste zes wagons getakeld worden. De locomotief die dat moet doen, was op tijd aangekomen, maar pas 5 uur later is er uiteindelijk aan begonnen. Rond 19.30 uur zijn ze uiteindelijk toch vertrokken en pas ruim 2 uur later zijn ze in Dendermonde aangekomen.

Volgens Infrabel heeft de vertraging verschillende oorzaken en was 14 uur de striktste timing. "Er moesten heel wat handelingen verricht worden om de wagons rijwaardig te kunnen maken", Fréderic Petit van Infrabel. "Bovendien moesten er ook voortdurend controles gebeuren voor de veiligheid. En er is ook nog steeds een onderzoek van het parket aan de gang, waar we ook rekening mee moeten houden."

De wagons zijn intussen in Dendermonde aangekomen. Vijf van de zes wagons vertrekken na de laatste reizigerstrein richting Schaarbeek. De overblijvende wagon, waar twee containers met een aluminiumverbinding in zitten, zal losgekoppeld en op een zijspoor geplaatst worden. De inhoud zal hoogstwaarschijnlijk donderdag overgepompt wordt. Ook dat treinstel vertrekt daarna naar Schaarbeek.

"De andere 7 wagons worden eerder deze week of misschien zelfs nog later in stukken geknipt", zegt VRT-journalist Philip Heymans. "De treinproblemen in Wetteren zijn dus nog niet opgelost."

Ook de communicatieproblemen rond de ramp in Wetteren lijken nog niet helemaal achter de rug. De gemeente Wetteren heeft in de vooravond een persbericht van Infrabel verspreid waarin te lezen stond dat de wagons veilig weggesleept waren, voor dat effectief ook gebeurd was. "Volgens mij staan ze hier nog", twitterde Heymans daar toen over.

Werf vervangt verharde weg

Vandaag moet normaal gezien ook de verharde weg worden afgebroken die vorige week werd aangelegd om vlotter tot bij de wagons te geraken.

Vanaf morgen komt daar dan een werfzone voor de heropbouw van sporen en andere infrastructuur. "Daarvoor zal er de komende dagen zwaar verkeer door de gemeente passeren", zegt gouverneur Briers.

Voor de aanleg van de werf kan starten, is het evenwel nog wachten op de resultaten van de bodemanalyses. Daarover moet dinsdag meer duidelijkheid komen.

Meest gelezen