"Goede zaak dat borstamputatie onder aandacht gebracht is"

De getuigenis van Angelina Jolie die preventief haar borsten liet amputeren, omdat bij haar een verhoogd risico op borstkanker was vastgesteld door een defect gen, maakt veel reacties los. Ook in ons land zijn er vrouwen die deze drastische maatregel nemen, maar volgens Sevilay Altintas van de Borstkliniek in Antwerpen komt de ingreep hier niet zo frequent voor.

Elk jaar krijgen zo’n 9 à 10.000 Belgische vrouwen te horen dat ze borstkanker hebben. Bij 5 à 10 procent is dat erfelijk. Ongeveer de helft van de vrouwen die erfelijk belast zijn met borstkanker laten zich preventief opereren.

Bij Jolie werd een fout vastgesteld in het BRCA1-gen. Na testen bleek dat ze daardoor 87 procent kans had om borstkanker te krijgen en 50 procent kans om eierstokkanker te krijgen.

"Het BRCA1-gen onderdrukt het ontstaan van kwaadaardige gezwellen. Maar als er een fout in dat gen ontstaat, dan kan er zich een kankergezwel ontwikkelen", legt Sevilay Altintas, oncologe bij de borstkliniek van het UZ Antwerpen, uit bij Jan Hautekiet op Radio 1.

"Bij borstkanker en eierstokkanker kennen wij twee genen, BRCA1 en BRCA2. Als daar een fout in ontstaat heb je een reëel risico op het ontwikkelen van borstkanker of eierstokkanker tijdens je leven."

"Mag niet overkomen als medisch advies van actrice"

De laatste jaren is er een lichte stijging van het aantal vrouwen dat preventief haar borsten laat verwijderen. "Maar dat is vooral bij patiënten die al borstkanker hebben gehad", zegt Altintas. "Dus niet alleen bij mensen met een verhoogd risico."

Het is niet zo dat bij een preventieve borstamputatie ook altijd de eierstokken verwijderd worden. "Over het preventief verwijderen van de eierstokken moet heel nauwkeurig nagedacht worden. De kinderwens van de vrouw speelt hierbij een grote rol", zegt Altintas. "Bij een verwijdering van de eierstokken ga je ook sneller in de menopauze."

Volgens Altintas is het preventief wegnemen van de borsten of de eierstokken geen frequente praktijk in ons land. "Er is een heel medisch team dat daar over beslist, inclusief een chirurg, een psycholoog en een psychiater."

"Ik denk dat het een goede zaak is dat het onder de aandacht wordt gebracht, maar het mag zeker niet overkomen als een medisch advies van een actrice", besluit Altintas.

Meer informatie vindt u op de website www.beautifulabc.com.

Meest gelezen