Nick Hannes wint Nikon Press Photo Award

Nick Hannes uit Ranst heeft de Nikon Press Photo Award gewonnen. Hij won de prijs met zijn foto over de Europese crisis in Griekenland. De prijs voor beginnende fotografen jonger dan 30 jaar, de Young Promising Photographer Award, ging naar de Antwerpenaar Frederik Buyckx voor zijn fotoreeks over de favela's in Rio de Janeiro.

Nikon zet met de awards de mooiste of meest originele persfoto's van Belgische, of in België verblijvende, persfotografen in de kijker.

De foto's werden dit jaar beoordeeld door een zeskoppige jury met professionals uit verschillende vakgebieden, zoals Rudi Vranckx (VRT), Christophe De Jaeger (Bozar) en Elviera Velghe (directeur Fotomuseum Antwerpen).

"De winnende foto van de Nikon Press Photo Awards is echte documentairefotografie, een beeld van de werkelijkheid met extra lagen", aldus Vranckx over de foto van Hannes. De fotograaf maakte een foto van een trouwfeest in Griekenland, dat, om geld uit te sparen, plaatsvindt in een benzinestation.

"Frederik Buyckx maakte een zeer sterke reeks met iconische beelden. Talent op internationaal niveau", zegt Elviera Velghe. In zijn fotoreeks worden de favela's afgebeeld, die worden opgekuist naar aanleiding van de wereldbeker voetbal (2014) en de Olympische Spelen (2016) in Brazilië. Buyckx is freelance fotograaf voor De Standaard en zijn werk wordt gepubliceerd door verschillende nationale en internationale media.

Er werden vrijdag ook prijzen toegekend aan François Lenoir, Filip Van Roe, Kristof Ramon en Roger Job, respectievelijk in de categorieën "news", "portrait", "sport" en "stories".

Meest gelezen