"Kosten spoorinfrastructuur Wetteren: nu al 3,5 miljoen"

Spoorwegbeheerder Infrabel heeft berekend dat de kosten aan het spoornet door het treinongeval in Wetteren al oplopen tot 3,5 miljoen euro. Ondertussen hebben al 70 mensen een urine- of bloedstaal afgestaan voor een bijkomend onderzoek.

De 3,5 miljoen euro die Infrabel heeft berekend, is niet het totale kostenplaatje. "Het gaat hier alleen over de schade aan de spoorweginfrastructuur zelf", verduidelijkt Infrabel. "Daaronder vallen onder meer de sporen, dwarsliggers en de bovenleiding."

De totale kostprijs van de ramp, waar ook de berging van de wagons en de sanering van het rampgebied moeten worden bijgeteld,  is nog niet becijferd. Infrabel schiet de directe kosten voor, maar eens de verantwoordelijke aangeduid is, zullen we die kosten terugvorderen, klinkt het.

Het verknippen van de wagons verloopt trouwens sneller dan gepland. Deze namiddag is begonnen met het verknippen van de zesde wagon (van zeven). De deadline van 22 mei blijft wel overeind. Dan zou de site vrijgemaakt moeten zijn. De dag erop zou de sanering van de bodem dan kunnen beginnen.

Bloedonderzoek Wetteraars duurt voort

Vandaag is de federale overheidsdienst Volksgezondheid gestart met een nieuw bloed- en urineonderzoek. Het gaat om mensen die na het ongeval opgenomen werden in het ziekenhuis of die in een zone van 250 meter rond de site wonen.

Tot nu toe hebben 70 mensen zich laten testen op een eventuele besmetting met de gevaarlijke stof acrylnitril. Zondag en maandag kunnen mensen zich nog heel de dag aanbieden (tussen 9u en 17u) en dinsdag en woensdag in de voormiddag (van 9u tot 12u).

De hulpverleners die actief waren in Wetteren kunnen terecht bij arbeidsgeneesheren. Alles samen zullen er 1.250 bloedafnames gebeuren, onder meer bij een controlegroep. De eerste resultaten worden wel pas over 4 maanden verwacht.

Meest gelezen