Veroordeling ex-dictator Rios Montt ongedaan gemaakt

In Guatemala heeft het Grondwettelijk Hof de veroordeling van oud-dictator Efraín Rios Montt ongedaan gemaakt. Montt was begin mei veroordeeld tot 80 jaar cel voor de moord op bijna 2.000 Maya's tijdens zijn regime begin jaren 80. Een discussie over bevoegdheden tussen twee rechters ligt aan de basis van de annulering.
AP2013

Rios Montt, 86 intussen, werd op 10 mei schuldig bevonden voor de moord op minstens 1.771 Maya's in de jaren 1982-1983. Montt stond toen aan het hoofd van het Guatemalteekse leger, dat de moorden beging. De ex-dictator werd tot 80 jaar veroordeeld.

Tijdens het proces tegen Montt was er echter discussie ontstaan tussen twee rechters over wie bevoegd was voor de zaak. Op basis van die discussie heeft het Grondwettelijk Hof de veroordeling van Montt geannuleerd en de procedure teruggebracht tot 19 april, toen de zaak na de discussie door een van de rechters geschorst werd. Het is nog niet duidelijk wanneer de rechtszaak weer opgestart zal worden.

De veroordeling van Montt was een mijlpaal in de rechtspraak in het Midden-Amerikaanse land. Tussen 1960 en 1996 werden ongeveer 250.000 mensen vermoord tijdens een bloedige burgeroorlog. Montt voerde begin jaren 80 een repressief bewind, waarbij soldaten duizenden Maya's die ervan verdacht werden aan de zijde van de marxistische rebellen te staan, hebben verkracht, gemarteld en omgebracht.

Na de veroordeling begin mei was de vreugde bij de Mayabevolking groot. Die vreugde heeft nu plaats gemaakt voor ontreddering. "Ik ben volledig van streek", getuigt Ana Caba, een etnische Ixil-vrouw die de burgeroorlog overleefde door te vluchten.

"Ik weet niet wat er gebeurt. Dit is hoe dit land werkt: de mensen met macht doen wat ze willen en wij, de armen en inheemse bevolking, worden gedevalueerd. We krijgen geen gerechtigheid. Gerechtigheid betekent niets voor ons."

AP1982

Meest gelezen