Laatste Wetteraars keren terug naar huis

Op twee mensen na keren alle resterende geëvacueerde omwonenden van de rampsite in Wetteren weer naar huis, vandaag of morgen. Eén gezin dat naast de spoorweg woont, kan nog niet terug, omdat hun huis op de werf staat waar nu schoongemaakt wordt. Intussen is OVAM bezig met de saneringswerken.

Gisteravond maakte de Oost-Vlaamse gouverneur Jan Briers al bekend dat bijna alle resterende geëvacueerde bewoners van Wetteren vandaag weer naar huis mogen. Vijftien gezinnen die wonen binnen de perimeter van 250 meter van de plaats van de treinramp, konden vandaag opnieuw hun woning binnen, nadat metingen hadden aangetoond dat alles veilig is.

Twee gezinnen hebben ervoor gekozen om zich pas morgen aan te melden aan de brandweerkazerne. Eén gezin mag voorlopig nog niet naar huis, omdat hun huis beschadigd is en er wagons in hun tuin waren terechtgekomen. Het koppel moet nog een maand wachten vooraleer het naar huis kan.

Volgens de brandweer is alles volgens plan verlopen. Deze voormiddag hebben de meetploegen al acht gezinnen naar hun huis begeleid. In twee woningen moest er wel eerst nog verlucht worden. De zeven andere gezinnen keerden in de loop van de namiddag terug.

De bewoners van de zogenoemde "rode zone" zullen in totaal 18 dagen geëvacueerd zijn geweest. Ze zijn dan ook opgelucht dat ze eindelijk weer hun huis in kunnen. "Het is een pak van mijn hart", zegt een buurtbewoner.

Sommige bewoners worden nu pas geconfronteerd met de schade die de treinramp heeft aangericht. Zo zag een boomkweker uit Wetteren dat zijn boomgaard veranderd is in een werf. "Er staat niets meer recht, alles is weg", zegt hij in "Het journaal".

Intussen is OVAM nog bezig met de sanering van de plek van het ongeval. "Ze zijn begonnen met de grachten langs de spoorweg te saneren", zei gouverneur Briers vanmorgen. Rond de plaats waar gewerkt wordt, is een veiligheidszone van kracht.

De grond in de buurt wordt afgegraven tot op één meter diepte, en er komt een zuiveringsstation voor het grondwater. Volgens Infrabel zal het nog enkele weken duren voor er weer treinen kunnen rijden.

Meest gelezen