AP2007

Eos: "Bommenkerkhof voor de kust is tikkende tijdbom"

Voor de kust van Knokke en in de Oosterschelde liggen 2 reusachtige munitiestortplaatsen. Dat schrijft het wetenschapsmagazine Eos. De munitie werd er na de beide wereldoorlogen gedumpt en bevat aanzienlijke hoeveelheden gifgas, TNT en witte fosfor. Volgens Eos gaat het om "tikkende tijdbommen". In "De ochtend" relativeerde minister van de Noordzee Johan Vande Lanotte (SP.A) het gevaar.

Het bommenkerkhof voor de kust van Knokke-Heist ligt vlak bij de zandbank Paardenmarkt. Het is zo'n 3 vierkante kilometer groot en herbergt ongeveer 35.000 ton munitie. Gifgasgranaten maken zowat een derde van het stort uit en dat is volgens Eos erg gevaarlijk.

"De Paardenmarkt ligt vlak bij een van de drukste havens van West-Europa (de haven van Zeebrugge, nvdr) en op een boogscheut van de voornaamste scheepsroutes, pijpleidingen en gasterminals", schrijft Senne Starckx. "De gevolgen van een botsing van een scheepsboeg met kisten vol giftige munitie zouden desastreus zijn voor het zeeleven en voor het kustgebied. Het stort is een tikkende tijdbom."

Het andere stort bevindt zich in het Gat van Zierikzee in de Oosterschelde. Daar ligt naar schatting 30.000 ton munitie uit WO II te roesten. 9.000 ton zou bestaan uit kruit en TNT. Dat laatste is gentoxisch. Dat betekent dat het DNA van vissen die ermee in contact komen, erdoor verandert. Bovendien bevat het kruit ook witte fosfor, een uitermate giftig product waarvan ook de afbraakstoffen het milieu schaden.

"Er komt geen enkel product vrij in zee"

In "De ochtend" op Radio 1 relativeerde minister van de Noordzee Johan Vande Lanotte het gevaar. "We volgen de situatie sinds 1995 nauwgezet op. Quasi elk jaar verschijnt een studie. Telkens blijkt dat het stort stabiel is dankzij een dikke laag zand die zich eroverheen bevindt. Er is geen corrosie en er komt geen enkel product vrij in de zee."

Zelfs als er iets zou fout lopen, dan blijft de munitie liggen. "We maken gebruik van een early warning systeem. Zodra we een giftige stof detecteren, gaan we over tot het verder inkapselen van het stort. Eerst zullen we er meer zand over gieten. Indien nodig kunnen we ook harde materialen gebruiken."

De bommen opruimen is volgens Vande Lanotte geen optie. "Dan pas beginnen de risico's. Eens boven water kan veel mislopen. Bovendien is zo'n operatie erg duur."

De minister betwist ten slotte het argument dat de scheepvaart een risico op beschadiging vormt. "De munitie staat op alle zeekaarten aangeduid. Schepen moeten er wegblijven. Dat geldt ook voor vissers. Dat gebeurt ook want bij elke inspectie blijkt de zeebodem op die plek onaangeroerd."

Meest gelezen