"Monsanto is een gevaar voor de mensheid"

In 40 landen is vandaag actiegevoerd tegen het Amerikaanse chemiebedrijf Monsanto, dat wereldleider is in het genetisch modificeren van zaden. Volgens de actievoerders kan het genetisch gemanipuleerd voedsel van Monsanto ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Ook in Brussel werd er betoogd, enkele honderden mensen verzamelden aan de Brusselse Beurs.

De Amerikaanse multinational Monsanto is hét symbool van genetisch gewijzigd voedsel in de wereld. Het chemiebedrijf is wereldleider in het genetisch manipuleren van zaden. Een doorn in het oog van heel wat milieuorganisaties.

In 40 landen werd vandaag actiegevoerd tegen het bedrijf, onder meer in Parijs (foto's). Ook in Brussel, waar enkele honderden mensen samenkwamen aan de Beurs en nadien in een mars door de stad trokken, is betoogd tegen Monsanto. In Antwerpen vond een niet-aangevraagde manifestatie plaats.

Volgens de actievoerders kan het genetisch gemanipuleerd voedsel van Monsanto ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals kankergezwellen, onvruchtbaarheid en allerlei genetische afwijkingen. "Ofwel stopt de mensheid Monsanto, ofwel zal Monsanto de mensheid stoppen", stond er op een van de spandoeken in Parijs te lezen.

De manifestanten klagen ook de invloed van Monsanto op onder meer de politiek aan. Zo zitten voormalige toplui van Monsanto in het Amerikaanse voedselagentschap, waardoor ze het bedrijf kunnen bevoordelen.

Ook de zogenoemde Monsanto Protection Act zit hen dwars. Die Amerikaanse wet kwam er volgens hen door het vele lobbywerk van het bedrijf. De wet maakt het plaatselijke rechtbanken in de VS onmogelijk om de verkoop van genetisch gemanipuleerde zaden van Monsanto te verbieden.

De actievoerders in Brussel wilden specifiek "de rol van de Europese instellingen en lobbygroepen aan de kaak stellen", vertelt Ben Borges, een van de organisatoren van de betoging aan Belga. Ze eisen dat Europa zich blijft verzetten tegen de invoer van genetisch gemanipuleerde gewassen.

De Belgische betogers wilden ook hun solidariteit tonen met organisaties als Field Liberation Movement, waarvan enkele leden een proces aan hun been kregen wegens het deels vernietigen van een aardappelveld van de Universiteit Gent in Wetteren.

Meest gelezen