GAS-boete voor 80 Monsanto-betogers in Antwerpen

In Antwerpen hebben een 80-tal mensen, die gisteren een protestactie hielden tegen multinational Monsanto, een GAS-boete gekregen van de politie. De betoging was niet aangevraagd en dat is een inbreuk op het reglement. Bij de demonstranten wordt verontwaardigd gereageerd.

Gisteren werd in 40 landen actiegevoerd tegen het Amerikaanse chemiebedrijf Monsanto, dat wereldleider is in het genetisch modificeren van zaden. Daarom is het bedrijf een doorn in het oog van veel milieuorganisaties. Volgens de actievoerders kan het genetisch gemanipuleerd voedsel van Monsanto ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.

In ons land werd voornamelijk in Brussel betoogd, maar ook in Antwerpen vond een niet-aangevraagde manifestatie plaats. Een 80-tal manifestanten trok van de Groenplaats richting Meir en terug. Onderweg sloten zich nog enkele sympathisanten aan waardoor de groep even aandikte tot naar schatting zo'n 150 à 200 mensen. Eenmaal terug op de Groenplaats besloot de politie de groep op te pakken omdat er geen aanvraag was ingediend voor de betoging en deze dus per definitie verboden was.

Ongeveer 80 manifestanten werden met bussen naar het politiekantoor in de Noorderlaan gevoerd. Daar werden ze geïdentificeerd en kreeg elke deelnemer een GAS-boete, die zal tussen de 50 en de 250 euro bedragen. Daarna mochten de actievoerders beschikken. Tijdens de hele actie bleef het rustig, er deden zich geen verdere incidenten voor.

De demonstranten reageren verontwaardigd, omdat het volgens hen om een kleurrijk en vreedzaam protest ging, dat eerst zelfs begeleiding kreeg van de Antwerpse politie. Ze zeggen ook dat de agenten hen niet hebben verteld dat de manifestatie verboden was of hen hebben gevraagd om de actie op te heffen voor ze aan het eind tot aanhoudingen overgingen.

Meest gelezen