Merkel: "Handelsconflicten met China vermijden"

"Duitsland zal er alles aan doen om handelsconflicten tussen China en de EU te vermijden." Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel gezegd na een ontmoeting met de Chinese premier Li Keqiang. Merkel is gekant tegen het voorstel van EU-commissaris voor Handel Karel De Gucht om heffingen in te voeren op zonnepanelen uit China.

Begin volgende maand moet de EU beslissen over het voorstel van De Gucht om heffingen van zo'n 50% in te voeren op zonnepanelen uit China. De Gucht stelt zo'n heffing voor omdat er vermoedens zijn dat China bedrijven steunt die zonnepanelen produceren, waardoor Europese fabrikanten niet meer kunnen concurreren met China.

Bij het bezoek van de Chinese premier Li in Duitsland, de belangrijkste Europese handelspartner van China, stond de kwestie over de zonnepanelen en de telecomsector dan ook hoog op de agenda.

Merkel zegt dat ze gekant is tegen de zware tol die op tafel ligt. "We moeten vermijden dat we vervallen in wederzijdse tolheffingen. Dat brengt banen in China én in de EU in gevaar. We zijn gekant tegen de EU-maatregelen." Merkel wil gaan bemiddelen tussen de Europese Commissie en China.

Meest gelezen