Duitse spoorwegen testen drones tegen graffitivandalisme

De Duitse nationale spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn wil testen hoe het met kleine drones de graffiti op treinstellen kan tegengaan. Vandalisme door graffiti kost het bedrijf jaarlijks 7,6 miljoen euro.

Kleine vanop afstand gestuurde drones zouden met infraroodcamera’s vandalen op heterdaad moeten betrappen. Dat bewijsmateriaal kan dan vervolgens worden gebruikt om de personen juridisch te vervolgen.

Volgens een woordvoerder van de Duitse spoorwegen zullen binnenkort enkele van de kleine vliegtuigjes getest worden in treindepots. Dankzij de drones zullen grote oppervlaktes snel en efficiënt gecontroleerd kunnen worden. Eén exemplaar kost ongeveer 60.000 euro en kan bijna geruisloos tot een hoogte van 150 meter vliegen.

Privacy

Een mogelijk obstakel bij het gebruik van de drones is de grote bezorgdheid in Duitsland om privacy. Ook toen het Amerikaanse technologiebedrijf Google drie jaar geleden beelden maakte voor de applicatie "Street View", veroorzaakte dat veel ophef in het land. Daarom ziet het er naar uit dat de drones vooralsnog enkel op het eigen grondgebied van de spoorwegen zullen worden ingezet.

Meest gelezen