Electrabel boekt 105,7 miljoen euro verlies in 2012

Energiebedrijf Electrabel heeft in 2012 een nettoverlies van 105,7 miljoen euro geboekt. Wellicht liggen klantenverlies, de nucleaire rente en het stilleggen van Doel 3 en Tihange 2 aan de bron het verlies.

In 2011 kon het dochterbedrijf van de Franse energiereus GDF Suez nog een winst van 1,2 miljard euro voorleggen. Vorig jaar heeft het energiebedrijf een verlies geboekt van 105,7 miljoen euro. Dat blijkt alvast uit de jaarrekening die het bedrijf heeft neergelegd bij de Nationale Bank (NBB).

Het verlies zou onder meer te maken hebben met het massale klantenverlies. Eind vorig jaar bleek dat een recordaantal gezinnen is veranderd van energieleverancier. Het prijsvoordeel dat ze kunnen opstrijken, is vaak aanzienlijk. Electrabel is als historische energieleverancier dan ook de grootste verliezer van de liberalisering van de energiemarkt.

De nucleaire rente zou ook bijgedragen hebben tot het monsterverlies. De energieleverancier zag die het afgelopen jaar verdubbelen van 245 miljoen euro naar 550 miljoen euro.

Daarnaast heeft de tijdelijke sluiting van Doel 3 en Tihange 2 wellicht ook bijgedragen tot het verlies.

Meest gelezen