Oslo krijgt een nieuw Edvard Munchmuseum

Oslo, de hoofdstad van Noorwegen, krijgt er een nieuwe trekpleister bij. De verzameling werken van de expressionistische kunstenaar Edvard Munch (1863-1944) moet van de gemeenteraad een nieuwe thuishaven krijgen. Het gemeentebestuur heeft daarom beslist een nieuw Munchmuseum in te richten in de havenwijk Bjørvika, zo maakte gemeenteraadsvoorzitter Stian Berger Røsland vandaag bekend. "Dit is een historische dag voor Oslo."
Het bekendste werk van Munch is ongetwijfeld "De schreeuw".

Munch had de stad meer dan duizend van zijn werken nagelaten. "Oslo verwierf door deze nalatenschap een uniek deel van het Noors cultureel erfgoed", zei Røsland. "We zullen de erfenis nu beter in ere kunnen houden". Aan de aankondiging van vandaag gaat een jarenlange ruzie over de standplaats vooraf. In Bjørvika bevindt zich ook het nieuwe operagebouw. Een nieuwe bibliotheek is er gepland.

Het in 1963 geopende Munchmuseum lag sinds een spectaculaire kunstroof in 2004 steeds meer onder vuur. Museumdirecteur Stein Olav Henrichsen is tevreden met de gekozen plaats, aldus het Noorse persagentschap NTB. De kosten voor het museumproject zullen omgerekend rond de 225 miljoen euro bedragen. De opening is gepland in 2018.

In 2009 had het Spaanse achitectenbureau Herreros Arquitectos een designwedstrijd voor het museum gewonnen. Hun project zal nieuw leven worden ingeblazen, zei de zender NRK. Noorwegen viert dit jaar de 150e verjaardag van Edvard Munch.

Meest gelezen