Voorzitter Alfred Bouckaert van Belfius neemt ontslag

De voorzitter van de raad van bestuur van de staatsbank Belfius heeft ontslag genomen. Officieel gebeurt dat om persoonlijke redenen.

De raad van bestuur van Belfius heeft gisteravond akte genomen van het ontslag van voorzitter Alfred Bouckaert en betreurt dat, aldus woordvoerder Moniek Delvou in De Tijd. De raad is nu in contact met de Belgische overheid om een opvolger te zoeken. De federale overheid is sinds oktober 2011 de enige eigenaar van Belfius.

Het ontslag van Bouckaert komt alleszins ongelegen. Samen met CEO Jos Clijsters speelde Bouckaert sinds eind 2011 een belangrijke rol bij de redding van de bank die toen nog Dexia Bank België heette. Er wordt nu opnieuw winst geboekt, de blootstelling aan het vroegere moederbedrijf Dexia Groep is sterk verminderd en Belfius is er in geslaagd om het vertrouwen van de klanten terug te winnen.

Bouckaert is 66 en neemt officieel ontslag om persoonlijke redenen. Volgens de krant De Tijd is er evenwel ook een andere reden: zo zou Bouckaert worden genoemd in een oud fraudedossier bij Crédit Lyonnais Belgium, dat tussen 1989 en 1994 door Bouckaert werd geleid.

Hoe dan ook heeft die zaak niets te maken met Belfius, waar Bouckaert eind 2011 aan de slag ging als voorzitter.

Meest gelezen