Niet meer aanschuiven bij Walibi voor 35 euro extra

Het pretpark Walibi voert een zogenoemde “Speedy Pass” in, waarmee bezoekers voor een extra toelage niet langer bij attracties moeten aanschuiven. Het plan krijgt heel wat tegenwind. Walibi is verwonderd over de ophef en zegt dat het de pas niet intrekt.

De pas zal 35 euro kosten. Dat komt bovenop de bestaande toegangsprijs van 33 euro voor volwassenen en 29 euro voor kinderen. Het bericht staat vandaag in Het Nieuwsblad.

Het “rijke kinderen eerst”-principe wordt onthaald op heel wat kritiek. Zo zou het ongelijkheid extra benadrukken. "Hoe leg je in godsnaam aan je kind uit dat het in een ellenlange rij moet staan, terwijl andere kinderen vrolijk voorsteken? En dat alleen omdat hun ouders meer geld hebben?", zegt pedagoge Marijke Bisschop in "De ochtend" op Radio 1.

Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen benadrukt dat pretparken sowieso al duur zijn en dat Walibi de verschillen tussen de kinderen extra in de verf zet. "In het dagelijkse leven nemen we een zekere fair play in acht: wie eerst is, komt eerst aan de beurt", voegt moraalfilosoof Etienne Vermeersch toe. "In de supermarkt of bij de dokter zouden we het niet pikken dat wie meer betaalt zomaar voorsteekt."

Walibi verwonderd

De directie van Walibi is niet van plan om de speciale voorrangspas weer in te trekken. Ze is verwonderd over de kritiek die nu opsteekt, vooral omdat de pas al twee jaar bestaat, met name dan in de Halloween-periode.

Volgens woordvoerder Olivier Snyers bestaan er ook dergelijke diensten in pretparken in de ons omringende landen en worden ook in de hotelsector en bij concerten dergelijke producten verkocht, waarbij men voor een meerprijs een betere dienstverlening krijgt. Hij wijst er ook op dat het maar om twee procent van de bezoekers gaat, aangezien Walibi het aantal passen bewust wil beperken. Volgens Snyers is de pas er gekomen op vraag van de bezoekers en maakt iedereen er gebruik van.

Hij voegt eraan toe dat er mogelijk ook mensen zijn die genieten van de wachtrij, omdat dat eigenlijk het voorspel is, de voorbereiding op de grote sensatie.

Andere pretparken volgen niet

Plopsa voert geen "fast pass"-systeem in en ook de attractieparken Bobbejaanland, Bellewaerde Park en de Efteling denken niet aan een kaart die voorrang geeft op attracties.

"Iedereen is bij ons gelijk voor de wet. Rijkere kinderen mogen geen voorrang krijgen op minder begoede kinderen", zegt Steve Van den Kerkhof van Plopsaland.

Meest gelezen