"Amoras"-scenarist Legendre wint Bronzen Adhemar

Marc Legendre, auteur van "Verder", "Biebel" en "Amoras", krijgt de Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip 2013, ook bekend als de Bronzen Adhemar. Dat maakte minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) bekend.

Legendre werd in de jaren 90 bekend met de jeugdseries "Biebel" en "Sam". De tekenaar ging in 1995 op de Canarische Eilanden wonen. In 2005 verscheen "Finisterre", zijn eerste grafische roman. Daarna volgden "Verder" en "Wachten op een eiland".

Vorig jaar kwam Legendre terecht in het team dat "De rode ridder" maakt. En dit jaar kwam de strip "Amoras" op de markt, een spin-off van "Suske en Wiske", waarin de hoofdpersonages volwassen zijn. Legendre is de scenarist van de reeks.

"De jury bekroont in Marc Legendre een extreem veelzijdig kunstenaar, die niet aflatend de grenzen van de strip en andere media opzoekt, bovendien vaak met een diep geworteld sociaal engagement", klinkt het onder meer in het juryrapport.

"Hij tekent en schrijft, voor zichzelf of anderen, in uiteenlopende genres en kunstvormen, van een komische jeugdserie tot doordachte graphic novels, en voor alle leeftijden. De knotsgekke Biebel en de verfrissende Sam staan in het collectieve geheugen gegrift en smaken als zoete nostalgie voor meer dan één generatie. Met meer recente projecten zoals zijn drieluik rond zinloosheid Finisterre, Verder en Wachten op een eiland verkent Legendre, wars van alle conventies, de grenzen en raakvlakken tussen beeldverhaal en literatuur. Zijn huidige werk roept uiteenlopende reacties op, omdat hij in een medium in evolutie routes kiest die niet voor de hand liggen en waarin niet iedereen hem volgt. Legendre is een auteur van wie het publiek nog veel mag verwachten, maar niet per se dat wat het verwacht."

Het Stripgids Festival Turnhout loopt van 13 tot 15 december en wijdt een overzichtstentoonstelling aan het werk van Marc Legendre. Legendre is de 20e laureaat van de Bronzen Adhemar, die sinds 1977 wordt uitgereikt en sinds 2003 door de Vlaamse overheid wordt erkend als Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip. Aan de prijs is 12.500 euro verbonden.

Meest gelezen