Google neemt social gps-bedrijf Waze over

Het Amerikaanse internetconcern Google lijft de Israëlische navigatiesite Waze in, vlak voor de neus van grote rivaal Facebook. Ook Apple had interesse voor Waze.
AP2012

Het was een race met drie gegadigden, maar Google bood uiteindelijk het meest en Waze heeft nu het bod van de internetgigant aanvaard. Een bedrag is niet meegedeeld, maar volgens sommige media gaat het om 1,03 miljard dollar in cash.

Het zou gaan om de vierde grootste overname door Google ooit na Motorola Mobility, DoubleClick en YouTube. Met Waze versterkt Google de positie van het kaartenfiliaal Google Maps, dat nu een erg praktische invulling krijgt en net op dat terrein hinkt rivaal Facebook achterop.

Waze werd in 2008 opgericht in Israël, maar heeft ook een kantoor in Palo Alto in Silicon Valley nabij San Francisco. Er werken 100 mensen, maar Waze heeft wereldwijd 47 miljoen klanten. Het bedrijf levert een soort gps-navigatiedienst, maar die kan worden aangevuld door de klanten met "real time"-gegevens over ongelukken, files en wegwerkzaamheden.

AP2010