"Menselijk DNA kan niet gepatenteerd worden"

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft beslist dat bedrijven menselijk DNA niet kunnen patenteren. De uitspraak schrapt zo een 30 jaar oud patent van een genetisch bedrijf op een bepaalde borst- en eierstokkankertest.

Het Amerikaanse bedrijf Myriad Genetics bezit al 30 jaar het patent op twee genen die mee het risico op borst- en eierstokkanker bepalen. Door het patent is het bedrijf tot nog toe het enige dat een bepaalde test op de markt heeft gebracht om het risico op borst- en eierstokkanker te testen.

Tegenstanders van het patent zeggen dat het bedrijf door het patent verder wetenschappelijk onderzoek in de weg staat. Het bedrijf schermt met het argument dat het geïsoleerd en aangepast DNA gebruikt wat volgens hen los staat van het menselijke lichaam en de meeste rechtbanken hebben Myriad Genetics daar tot nog toe in gevolgd.

Het Hooggerechtshof heeft nu de tegenstanders van de praktijk, deels, gelijk gegeven. "Natuurwetten, natuurlijke fenomenen en abstracte ideeën kunnen niet gepatenteerd worden", oordeelt het Hof. "DNA dat geïsoleerd wordt, blijft identiek aan gewoon natuurlijk DNA. Daardoor is het niet patenteerbaar."

Het Hooggerechtshof laat evenwel weten dat synthetisch DNA wel gepatenteerd kan worden. Die uitspraak zal wellicht in de toekomst gebruikt worden om bestaande patenten over synthetisch DNA beter te beschermen.

Meest gelezen