"NMBS en NS moeten alle 19 Fyra-treinen afnemen"

Het ziet ernaar uit dat er een juridisch steekspel is ingezet rond de Fyra-treinen. De Italiaanse bouwer AnsaldoBreda eist via een kort geding dat de NMBS en de NS alle 19 treinen afnemen. De NMBS spant dan weer een kort geding in om de blokkering van de terugbetaling van de bankgaranties op te heffen.
Schade aan de onderkant van een Fyra.

Een Nederlands advocatenkantoor heeft bevestigd dat AnsaldoBreda een kort geding heeft aangespannen tegen de Nederlandse Spoorwegen (NS) en de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS. Het bedrijf eist dat de NMBS en de NS alsnog alle 19 Fyra-treinen afnemen die oorspronkelijk besteld waren. Het kort geding komt er op vrijdag 28 juni om 10.00 uur.

Na een reeks van incidenten besloten eind mei eerst de Belgische maatschappij en kort daarop de Nederlandse Spoorwegen te stoppen met de Fyra.

Beide spoorwegmaatschappijen claimen dat de V250 kampt met allerlei technische mankementen. Volgens de NS laat de trein "buitensporig veel fouten" zien. Bovendien vinden de spoorbedrijven dat AnsaldoBreda geen zicht heeft geboden op oplossingen.

De NS heeft tot nu toe 120 miljoen euro aan 9 treinen uitgegeven en nog eens 80 miljoen is vastgelegd in een bankgarantie. Het enige dat een woordvoerder nu kwijt wil over de kwestie is dat de NS "haar interne en externe juridische experts opdracht heeft gegeven om de juridische en financiële afwikkeling met AnsaldoBreda voor te bereiden".

De NMBS heeft al 37 miljoen euro betaald aan de Italianen voor drie treinstellen, maar die werden nooit geleverd. Ook bij de NMBS wou de woordvoerder geen commentaar kwijt nu de juridische procedures lopen.

Bankgaranties

De NMBS zal maandag een kort geding aanspannen, ook in Utrecht, om te bekomen dat de ING-bank de bankgaranties voor de Fyra zal uitbetalen.

ING mag de garanties niet beginnen uit te betalen omdat AnsaldoBreda naar de Italiaanse rechter is gestapt. De rechter heeft die uitbetaling voorlopig verboden en op 4 juli is een hoorzitting in Milaan gepland, waar de rechter zich weer over de zaak zal buigen.

In totaal staan meer dan 10 banken garant voor het miljoenenbedrag. ING neemt daarin met 23 procent het grootste deel voor haar rekening. Een woordvoerster van de bank zei aan het Nederlandse persagentschap ANP dat ING weliswaar is gedagvaard, maar eigenlijk een neutrale partij is in de kwestie. Mocht een rechter uiteindelijk bepalen dat de NMBS recht heeft op het geld, dan zullen de banken uitbetalen. De banken moeten dat geld dan vervolgens zien terug te halen bij AnsaldoBreda.

De NMBS wenst ook hierop niet te reageren. "Ik kan geen commentaar geven op lopende juridische procedures", zo zei woordvoerder Bart Crols.

Meest gelezen