"Syrie gebruikte chemische wapens", aldus de VS

Volgens de Verenigde Staten is het nu zeker dat het Syrische regime chemische wapens heeft gebruikt tegen de rebellen. Dat opent de deur voor Amerikaanse wapenleveringen aan die rebellen.
AP2013

Tot nu toe was Washington altijd zeer voorzichtig geweest over het gebruik van chemische wapens in Syrië. Vorige maand werd gezegd dat die "waarschijnlijk gebruikt werden", maar dat het toen nog niet duidelijk was door wie.

Volgens Ben Rhodes (links), de adjunct van de nationale veiligheidsadviseur van president Barack Obama, is het nu zeker dat  enkele chemische aanvallen zijn uitgevoerd door het leger van de Syrische leider Bashar al-Assad. Daarbij zou ook het zenuwgas sarin zijn ingezet. Volgens Rhodes zouden bij die aanvallen 100 tot 150 doden zijn gevallen.  

Washington baseert zich voor die stelling op nieuwe aanwijzingen die geleverd zijn door Frankrijk. Ook Groot-Brittannië heeft al eerder gemeld dat het regime-Assad zich schuldig maakt aan chemische aanvallen. Hoe dan ook heeft de VS die bewijzen nu overgemaakt aan de Verenigde Naties en aan Rusland.

AP2010

"VS leveren nu wapens aan de rebellen"

Eerder had president Obama gezegd dat "een rode lijn overschreden zou worden" als chemische of biologische wapens gebruikt zouden worden. Dat betekent echter nog niet dat Amerika direct militair zal tussenbeide komen in Syrië.

Volgens VS-senator John McCain heeft Obama nu het licht op groen gezet voor wapenleveringen aan de Syrische rebellen. Het zou gaan om lichte aanvalswapens zoals geweren, munitie en anti-tankraketten, tuigen die de rebellen zonder veel training kunnen gebruiken. De VS en de Arabische Golfstaten zouden ook luchtdoelraketten leveren en de CIA zou worden ingezet om de Syrische rebellen te trainen in het gebruik daarvan, aldus anonieme bronnen in Washington.

Tot nu toe was de VS-steun aan de rebellen beperkt gebleven tot "niet-dodelijke defensieve wapens" zoals nachtkijkers, helmen, kogelvrije vesten en gepantserde voertuigen en voedselrantsoenen en medische voorzieningen. Dat wordt nu anders. In afwachting van de komende G8-top -waar ook de Russische president Vladimir Poetin aan deelneemt- zal het wellicht daarbij blijven. Daarna blijven echter andere opties open. De wapens moeten de gematigde rebellengroep Vrije Syrische Leger helpen tegen Assad, maar ook tegenwicht bieden aan radicale rebellen die met Al Qaeda heulen.

Niemand zegt het, maar in feite is ook een andere "rode lijn" voor Washington en Israël inmiddels overschreden: het tussenbeide komen van de Libanese sjiitische militie Hezbollah aan de zijde van Assad.

AP2013

Welke opties liggen op tafel?

Geweren alleen zullen niet volstaan, aldus de Republikeinse senator John McCain. Volgens hem moeten de VS en de bondgenoten een no-flyzone boven Syrië afdwingen om het leger van Assad aan de leiband te houden. Volgens The Wall Street Journal zou dat in een eerste instantie in een strook tot 25 kilometer langs de grenzen gebeuren.

Dat houdt echter in dat de -vrij omvangrijke- Syrische luchtafweer eerst moet worden uitgeschakeld door bombardementen zoals eerder in Libië en vereist dus inzet van Amerikaanse vliegtuigen.

Van grondtroepen is voorlopig geen sprake, mogelijk wel van "special forces" die de rebellen van het Vrije Syrische Leger zouden trainen en bijstaan op het terrein.

Meest gelezen