Hassan Rouhani is nieuwe president van Iran

De "gematigde" geestelijke Hassan Rouhani is verkozen tot de nieuwe president van Iran. Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken op de televisie verklaard. Rouhani lag tijdens de tellingen de hele tijd op kop en heeft nu aan 1 kiesronde genoeg om een absolute meerderheid te behalen.
AP2013

De Iraanse minister van Binnenlandse Zaken Mostafa Mohammad-Najjar heeft op de televisie gezegd dat Hassan Rouhani is verkozen tot nieuwe president. Hij kreeg 50,71% van de stemmen achter zich en verslaat zo de 5 andere kandidaten.

Volgens Najjar is 72% van de 50 miljoen kiesgerechtigde Iraniërs komen opdagen. Door de grote opkomst bleven de stembureaus gisteren veel langer open dan gepland.

Dat Rouhani het niet slecht zou doen, was verwacht, maar dat hij het al in de eerste ronde zou halen, mag als een stunt worden beschouwd. Rouhani was de enige geestelijke van alle kandidaten en werd ook als de minst conservatieve beschouwd.

Rouhani lag bij de tellingen de hele tijd op kop. De conservatieve burgemeester van Teheran Mohammad Bagher Ghalibaf en de nucleaire onderhandelaar Said Jalili volgden respectievelijk op de 2e en de 3e plaats. Zij eindigen uiteindelijk op 16,56 en 11,36% van de stemmen. Ghalibaf heeft de overwinning van Rouhani al erkend.

Betere relaties met het Westen?

Rouhani is een sjiitische geestelijke, een hojatoleslam, een rang net onder die van ayatollah.

Rouhani studeerde in de heilige stad Qumm, een bolwerk van Khomeini, maar behaalde ook een doctoraat aan de universiteit van Glasgow in Schotland. Na de revolutie van 1979 was hij vicevoorzitter van het parlement en lid van de defensieraad tijdens de oorlog met Irak.

Sinds 1999 is Rouhani lid van de "Raad van Experten", een groep van 88 religieuze leiders die het recht hebben om de "opperste leider" van Iran te kiezen. Rouhani was ook een van de eerste onderhandelaars met de Verenigde Naties en het atoomagentschap IAEA over het nucleaire programma van Iran.

Tijdens de kiescampagne beloofde de centrist Rouhani degelijke nucleaire gesprekken op te starten om een confrontatie met het Westen te vermijden "zonder de rechten van Iran op te geven". Hij beloofde ook meer aandacht voor burgerrechten in Iran. Het valt op dat de enige geestelijke kandidaat ook een van de meest gematigde leek. Zijn ACC is overigens de partij van de gewezen gematigde president Mohammad Khatami (1997-2005).

Meest gelezen