"Joeri Gagarin kwam om door andere piloot"

De Russische kosmonaut Joeri Gagarin, de eerste man in de ruimte, is omgekomen doordat een andere straaljager onverantwoord dicht bij zijn toestel kwam vliegen. Dat zegt Alexei Leonov, de eerste man die een ruimtewandeling maakte.
RIA NOVOSTI/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Joeri Gagarin is in 1968, 7 jaar nadat hij in de ruimte was geweest, omgekomen toen hij crashte met een MiG-straaljager. Maar de oorzaak van dat ongeval is onduidelijk. De waas van mysterie die de Sovjet-Unie daarrond creëerde, voedt al decennia de complottheorieën rond de oorzaak van de crash. Gagarin was pas 34 jaar toen hij stierf. Ook zijn copiloot is in de crash omgekomen.

Alexei Leonov, de eerste man die een ruimtewandeling maakte in 1965, was op de luchtmachtbasis aan het werk vlak bij de plaats van het ongeluk. Hij ijvert al jaren voor meer openheid rond de oorzaak van de crash. Hij zegt nu in een interview met de Russische zender RT dat hij het officiële rapport over het onderzoek naar de crash in handen heeft gekregen.

"Een andere straaljager vloog niet volgens het boekje en vloog slechts op 450 meter hoogte, te dicht bij de MiG van Gagarin. Het toestel van Gagarin begon daardoor te tollen en stortte neer", vertelt Leonov.

Leonov zegt dat hij het overheidsrapport kon inkijken, op voorwaarde dat hij niets vrijgeeft over de identiteit van de piloot in de andere straaljager. Het gaat om een hoogbejaarde man, die nog in leven is, maar een slechte gezondheid heeft.

Winnaar van de strijd om de ruimte?

In de jaren 50 en 60, in volle Koude Oorlog, woedde tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie een verbeten wedloop om succes in de ruimte. De Sovjet-Unie leek die aanvankelijk te winnen, toen op 12 april 1961 Joeri Gagarin de eerste man in de ruimte werd.

Op 21 juli 1969 beslechtten de Amerikanen de strijd evenwel in hun voordeel, toen de eerste man voet op de maan zette.

Joeri Gagarin is begraven vlak bij het Kremlin. Op 12 april leggen kosmonauten nog elk jaar een krans voor hem neer. Hij liet een vrouw en twee kinderen achter.

Meest gelezen