Zeebrugse meeuwen eten chips in Moeskroen

Meeuwen halen hun voedsel niet alleen op zee en in de kustgebieden. Dat blijkt uit een onderzoek van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). Sommige mantelmeeuwen uit Zeebrugge trekken zelfs dagelijks naar een chipsfabriek in Moeskroen om daar restjes chips te eten.

Al sinds 1999 onderzoekt het INBO het gedrag van meeuwen. Sinds dit voorjaar gebruikt het daarvoor een nieuwe techniek. 5 zilvermeeuwen uit Oostende en 22 kleine mantelmeeuwen uit Zeebrugge werden uitgerust met een zender. Volgens onderzoeker Eric Stienen gaat het om gesofisticeerd materiaal: "Het zijn innovatieve zenders met een gps-systeem en een accelerometer waarmee we heel exact het gedrag van meeuwen kunnen volgen."

Het doel van het onderzoek was om de relatie tussen meeuwen en visserij te onderzoeken. "We dachten dat quasi alle meeuwen achter vissersboten zouden hangen, maar dat blijkt niet het geval te zijn," aldus Stienen.

"Overlast doeltreffend bestrijden"

Uit het onderzoek blijkt dat 7 van de 22 mantelmeeuwen uit Zeebrugge elke dag naar Moeskroen vlogen, meer bepaald naar een chipsfabriek waar ze restjes konden vinden en verorberen. Een opvallende vaststelling, zeker als je weet dat de dieren tussen Zeebrugge en Moeskroen zo'n 60 kilometer moeten overbruggen.

En ook bij de zilvermeeuwen uit Oostende stelden de onderzoekers bijzonderheden vast. Van hen werd gedacht dat ze erg vaak naar de binnenstad trokken, zeker met de frequente berichten over overlast in het achterhoofd. Maar bij de onderzochte meeuwen bleek dat niet het geval te zijn.

"Dat wil hoogstwaarschijnlijk zeggen dat het individuele gevallen zijn die agressief gedrag vertonen", zegt Stienen. "Die nieuwe informatie kan nu gebruikt worden om meeuwenoverlast doeltreffend te bestrijden."

Een meeuw genaamd Jurgen

Om de meeuwen goed te kunnen volgen hebben ze allemaal een naam gekregen. "We hebben bijvoorbeeld in Oostende een meeuw zitten die Jurgen heet. Hij is verzot op zeevoedsel en trekt elke dag de zee op, in het zog van vissersboten", zegt Eric Stienen.

Het grote publiek zal de verplaatsingen van Jurgen en zijn vrienden binnenkort kunnen volgen op een website. Via webcams zullen daar ook dakbroedende meeuwen in beeld gebracht worden.

Meest gelezen