Kritiek op privéreis van prins Laurent in Israël

Er is kritiek op de privéreis die prins Laurent momenteel maakt in Israël. De prins is er op uitnodiging van het Joods Nationaal Fonds, een milieuorganisatie die volgens Amnesty International "in Israël alle grond voor Joden wil voorbehouden". Ook enkele politici uiten hun ongenoegen. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) blijft achter zijn beoordeling staan.

Reynders was op de hoogte van de reis van prins Laurent en gaf zijn goedkeuring op twee voorwaarden: het bezoek blijft privé en de prins mag geen enkel politiek contact hebben. Die regels werden ingevoerd na een omstreden reis naar Congo van prins Laurent in 2011.

"Het is geen goedkeuring. We zeggen alleen dat we met een privéreis zonder politiek contact geen probleem hebben", reageert minister Reynders vanochtend op de commotie. "Het is een privébezoek bij een ngo met een oude traditie in Israël. De zaak is besproken om te zeggen dat er 2 voorwaarden zijn: het is een privéreis en er is geen politiek contact", benadrukt Reynders. "Ik moet niet alle contacten van de prins controleren, zelfs niet in België. Volgens mij zijn de 2 voorwaarden gerespecteerd. Er is een polemiek, maar dat is altijd zo bij de koninklijke familie."

Op Bel RTL zei Reynders nog dat "de Belgische pers er een semi-officiële reis van gemaakt heeft". "Ik denk dat de koninklijke familie kranten doet verkopen. Dat is ook een belangrijk element."

"Milieu als dekmantel voor gesegregeerde ontwikkeling"

"Het Joods Nationaal Fonds is een Israëlische privé-organisatie die als officiële missie heeft om het Joodse land terug te winnen", zegt Pieter Stockmans van Amnesty International. "Zij gebruiken waarschijnlijk duurzame ontwikkeling en milieu als een dekmantel voor gesegregeerde ontwikkeling." De organisatie is ook betrokken in een groot mensenrechtenschandaal dat gevolgd wordt door de Verenigde Naties. "Onder impuls van het Joods Nationaal Fonds is al 49 keer hetzelfde Palestijnse dorpje Al Araqib in de Negev-woestijn platgegooid om er een bos te planten", aldus Amnesty International in Het Laatste Nieuws en De Morgen.

Prins Laurent zegt in een reactie dat "deze organisatie fantastisch werk verricht". Ook Buitenlandse Zaken noemt het Joods Nationaal Fonds "een erg gerespecteerde, historische stichting in Israël".

Eva Brems (Groen, foto in tekst) ziet dat anders en vindt het "een blunder van Buitenlandse Zaken". In "De ochtend" op Radio 1 zegt ze dat dit bezoek in het buitenland wel gezien wordt als "een politiek statement", "of prins Laurent dat nu zo bedoelt of niet". "Voor een land als België is dit compromitterend. Buitenlandse Zaken moet dit weten. Ofwel zijn ze nonchalant geweest en hebben ze niet de noodzakelijke checks gedaan, ofwel -en dat is meer verontrustend- zien ze er geen graten in. In het verleden zijn ook Kris Peeters (CD&V) en Yves Leterme (CD&V) bij die organisatie al eens een boompje gaan planten. Mijn hoop is dat, dankzij dit incident, ook Buitenlandse Zaken zijn houding zal herzien." 

Ook Open VLD en de N-VA hebben vragen bij dit bezoek. "Als het inderdaad om een organisatie gaat die aan herbebossing doet op plaatsen waar vroeger Palestijnse dorpen stonden, dan is er een groot probleem", vindt Theo Francken (N-VA). Minister Reynders en premier Di Rupo (PS) mogen vragen verwachten over deze zaak.

Meest gelezen