Breuk tussen Hamas en Jihad in de Gazastrook

In de Gazastrook is een militaire leider van de moslimterreurgroep Islamitische Jihad overleden nadat hij was neergeschoten door de politie van Hamas. De spanningen tussen beide moslimgroepen zijn opgelopen.
AP2013

Zaterdag werd Jihad-leider Ra'ed Jundiya in Gaza neergeschoten toen hij zich verzette tegen zijn arresatie door de lokale politie, die onder controle staat van de moslimgroep Hamas. Zondag is Jundiya dan overleden aan zijn verwondingen.

De Islamitische Jihad reageert woedend op de dood van Jundiya en spreekt over "een geschenk voor Israël". De beweging heeft alle contacten met Hamas, dat over de Gazastrook regeert, opgeschort.

De dood van Jundiya is een voorlopig hoogtepunt in de groeiende spanningen tussen de twee radicale moslimgroepen in de Palestijnse gebieden.

De oorzaak is de rivaliteit tussen twee groepen die in dezelfde extreme vijver vissen, maar er is meer. In november vorig jaar werd na meer dan een week van wederzijdse beschietingen een bestand bereikt tussen Hamas en Israël. De Islamitische Jihad legt zich daar niet bij neer. Vanavond zijn vanuit de Gazastrook drie raketten afgevuurd op Israël, maar er was geen schade noch gewonden.